Når dagene blir kortere og temperaturen synker, er det på tide å forberede hagen for vinteren. Med riktig vinterforberedelse kan du beskytte plantene dine, forbedre jordkvaliteten og gjøre vårsesongen enklere.

Her er noen praktiske tips for å klargjøre hagen:
1. Rydd opp i hagen
Fjern visne planter, løv og ugress fra plen, blomsterbed og grønnsakshager. Dette hindrer skadedyr og sykdommer i å overvintre i hagen. Klipp gresset en siste gang før frosten kommer, men ikke for kort. En høyde på 4–5 cm er ideell for å beskytte gressrøttene.

Hvorfor fjerne løv som har falt ned?
Løv kan være en verdifull ressurs for mulch og kompost, men bare hvis det er sunt og oppmalt. Sykt løv bør derimot samles og brennes eller leveres til miljøstasjon for å hindre spredning av sykdommer.
Sunt løv kan brukes som et dekkmateriale for overvintrende blomster og rundt busker og trestammer, men det må først males opp. Uten oppmaling kan løv presses sammen over tid og danne et vått "teppe" som ofte fører til råte rundt røttene.
Dersom du ikke ønsker å bruke tid på å male opp løv, kan du samle det for kompostering eller levere det til nærmeste miljøstasjon.

2. Beskjær busker og trær
Å la trær og busker stå gjennom vinteren med tørre, ødelagte, gamle greiner og tettvokste kroner er ikke en god idé. Beskjæring av døde eller skadede grener bør utføres sent på høsten. Dette krever gode hageredskaper, inkludert ulike typer sekatører og en sag.

Høstbeskjæring er nødvendig av flere grunner:
Gamle og svakt bærende greiner tapper planten for energi og hemmer veksten.
Stimulerer vekst av nye skudd om våren og forlenger plantens levetid.
Tørre greiner kan være tegn på sykdom eller skadedyr. Dersom det ikke er mekaniske skader, har skuddene sannsynligvis dødd på grunn av slike problemer.
I tillegg er høstbeskjæring viktig for å unngå skader på fruktknopper. Ved å tynne ut busker eller treets krone om våren risikerer du å skade knoppene, noe som kan redusere neste sesongs avling.
I områder med kalde vintre bør høstbeskjæringen begrenses til sanitærbeskjæring, der kun døde eller skadede greiner fjernes. Friske greiner bør beskjæres (om nødvendig) tidlig på våren for å unngå frostskader som kan svekke planten.
Unntak: Busker som blomstrer tidlig på våren bør ikke beskjæres om høsten, da de allerede har dannet blomsterknopper.

3. Forbered jorden
Når vi kommer tilbake til det nevnte løvet: oppmalt løv kan brukes som mulch, men det er ikke tilstrekkelig som høstgjødsel for planter.
Hvis du allerede har gjødslet busker og trær tidligere på høsten, er det ikke nødvendig å gjøre det igjen når du forbereder hagen for vinteren. Men hvis du ikke har tilført gjødsel tidligere, er dette det rette tidspunktet. Det er viktig å velge en høsttype gjødsel, som er tilpasset sesongen.
Noen hevder at gjødsling før vinteren kan stimulere uønsket aktivitet i rotsystemet. Dette er delvis sant, men gjelder hovedsakelig vekststimulerende midler. Derfor bør du unngå organisk gjødsel som inneholder mye nitrogen, samt gjødsel med nitrogenholdige forbindelser. Gjødsel basert på kalium og fosfor er det beste valget, da disse styrker plantene uten å stimulere unødvendig vekst.

4. Vanning før vinteren
Etter å gjødselet, bør du vanne plantene grundig for å tilføre tilstrekkelig fuktighet, spesielt hvis høsten har vært tørr:
20–40 liter vann til busker,
40–60 liter vann til unge frukttrær,
opptil 150 liter vann til eldre trær.
Mange gartnere, både nybegynnere og erfarne, er ikke kjent med viktigheten av vanning før vinteren. Her er forklaringen hvorfor det er nødvendig:
Fuktige greiner tåler vekten av snø og is bedre, noe som reduserer risikoen for at de knekker.
Absorberende røtter fortsetter å vokse og lagre næringsstoffer til vinteren, men bare i fuktig jord.
Fuktig jord holder på varmen lenger, fryser saktere og tiner jevnere, noe som beskytter rotsystemet mot skader forårsaket av temperatursvingninger.
Vått jord omslutter hver rot og forhindrer luftlommer, som ofte fører til frostskader på røttene.
4. Beskytt flerårige planter
Dekk sårbare planter med mulch eller granbar for isolasjon mot kulde. Unge trær og busker kan pakkes inn med jute eller spesielle planteovertrekk for å beskytte dem mot frost og sterk vind.
Ved å følge disse enkle, men effektive tiltakene, kan du sikre at hagen din er godt forberedt for vinteren. Når våren kommer, vil du ha en hage som er klar for en ny vekstsesong!
